EVAS – Et system der SKAL REDDE LIV

Den gode mand Mads Klausen, der er DevOps Mastermind i Det Gode Firmas søster-biks CIMA, fortalte mig for nylig i hyggeligt lag om et alvorligt problem:

Mange bilister hører eller opdager ikke et udrykningskøretøj, der nærmer sig, før det er helt oppe bag dem og dermed har sat farten ned og samlet set forlænget responstiden.

Da Mads fortalte mig det, rykkede det noget i mig, for jeg har selv oplevet situationen med ikke-særligt-observante bilister flere gange og har tænkt, at det må koste meget tid og i værste fald menneskeliv!

Vi var kloge den aften, så vi kom også frem til en mulig løsning:

En App på bilisternes smartphone, der advarer dem om, at der snart vil være en ambulance eller lign. i nærheden, og at det nu er tid til at lave plads på vejen.

Så simpelt og så smukt! 🚑   🚒   🚓

Jo flere, der har sådan en app på deres telefon, jo hurtigere kan livsvigtige ambulancer komme frem. Umiddelbart tænker jeg, at hvis bare hver 5.-7. bilist blev advaret og begyndte at blinke og trække mod vejkanten, ville de andre ret hurtigt opfatte hvad der skete og følge trop.

Vi kom i vores kloge tilstand også på en ide til et navn: EVAS. Som kunne stå for Emergency Vehicle Alert System eller noget helt andet. 🙂

Jeg ringede til min gamle ven Søren Lentz Nissum, der snart fejrer sit 24. år i Falck. Søren har været Falck-redder i mange år, og videreuddannede sig for nogle år siden til Paramediciner (flere nåle med i bilen). Søren har MEGET erfaring med at prøve at komme hurtigst muligt frem i trafikken, og tror helt klart, at et system som EVAS kunne hjælpe.

Søren luftede hurtigt ideen for sin chef, der var helt med på den, og gerne vil stille et par ambulancer til rådighed til at teste EVAS. 😎

Jeg tænker EVAS består af to Apps, en database og noget kode på en server et sted i skyen.

En app i hver af ambulancerne, hvor den enkelte ambulance er identificeret og sender sin seneste geografiske position regelmæssigt op til databasen under udrykningskørsel. Her kan man alternativt bygge et device med en GPS-modtager og mobilt uplink (mere om det senere).

En “borger”-app, som kører i baggrunden på brugernes smartphone og regelmæssigt sender deres seneste geografiske position op til EVAS databasen.

Databasen gemmer kun den seneste position for borgerne, for vi har ingen interesse i at spore eller gemme folks positioner.

Det mest magiske i EVAS er det stykke kode, der skal køre i skyen og hele tiden prøve at forudse, om en borger og en ambulance kommer “på kollisionskurs”, og om der skal sendes den pågældende borger en push besked.

Her vil der være mange muligheder for at lave en smart algoritme, der matcher og advarer de rigtige borgere på det rigtige tidspunkt. Det skal vi nok finde ud af, men hvis du har ideer eller tanker, om hvordan det kan gøres smart, så sig endeligt til.

Vi skal lave et system, der kun tager folks opmærksomhed minimalt væk fra vejen, så vi tænker, at app’en skal advare bilisten med en række indtalte advarsler, fx. “Pas på! Der kommer en ambulance bagfra”, “Giv agt! Der kommer en ambulance fra din højre side”, osv.

Min plan er i løbet af januar at bygge en prototype af EVAS, som vi kan vise frem for en række af de mennesker, der kunne være med at støtte udviklingen af EVAS  i fuldt landsdækkende skala.

Vi tænker at typer der kunne finde på at støtte udviklingen af EVAS kunne være:

  • De alment støttende fonde: Tryg, Nordea, Lego, m.fl.
  • Rådet for sikker trafik
  • Vejdirektoratet
  • Regionerne
  • Kommunerne
  • Falck og Responce

Hvis du har ideer til, hvem der ellers kunne være interessante at snakke med, eller du vil være med, så sig endelig til: uffe@detgodefirma.dk

OPDATERET: Læs mere om den fantastiske respons vi har fået på denne post.

Spread the word. Share this post!

Meet The Author

🇩🇰 Robotics, IoT, Apps & Innovation-Entrepreneur. Positive & Pragmatic, with ambitions to make the 🌍 a better place to live. Lean Startup-er & Design Sprinter.