Danske roboteksperter på vild mission: Sådan kan du i 2020 bygge dine egne robotter

PRESSEMEDDELSE

Inden for få år vil passagererne og personalet i Lufthavne over hele verden få en udstrakt hånd fra en hel hær af selvkørende robotter for at øge serviceniveauet og sikkerheden i lufthavnene.

Robotterne vil eksempelvis kunne køre foran passagerne og guide vej til den specifikke hylde med irsk 12 års whisky, vise den hurtigste vej ud til den rette gate eller sniffe sig frem til, om en passager har våben, narkotika eller andet ulovligt på sig.

Det fortæller direktør i Det Gode Firma, Uffe Koch, som sammen med virksomhederne Combine og MapsPeople samt Aalborg Universitet og Teknologisk Institut vil bruge 19 millioner kroner til i de næste tre år at bygge og teste robotkørsel i samarbejdende lufthavne. Innovationsfonden har investeret 12,7 millioner kroner i projektet.  

Uffe Koch fortæller samtidigt, at ambitionerne i robotprojektet sponsoreret af Innovationsfonden er mere højtflyvende end blot at bygge service- og sikkerhedsrobotter til lufthavne.

”I dag er der kun godt 1.000 robotingeniører på verdensplan, mens der er millionvis af app-udviklere. Vi gør det muligt med vores robotprototype at lade app-udviklerne komme til fadet, så det fremover blive lige så let at bygge robotter, som det i dag er at bygge apps,” siger Uffe Koch.

Sådan virker ”Kugle”

Den nuværende robotprototype – som med et glimt i øjet kaldes ”Kugle” – er bygget som en selvkørende enhed på to hjul med en halvanden meter krop og en tablet-computer som fx. en iPad som sit hoved.

Det er via tablet-computeren, at interaktionen med brugerne foregår fra indtastninger eller ved, at brugerne blot taler til robotten, hvilket kendes fra andre digitale assistenter som Apples Siri eller Amazons Alexa-højtalere.

Hvad Kugle robotten så skal hjælpe folk med afhænger af de apps og sensorer, som den enkelte robot er udstyret med.

”Vi kan sætte alle typer sensorer på robotten, så den fx. kan genkende og hjælpe forsvundne børn i et indkøbscenter eller køre rundt blandt gæster i en bar og tage imod bestillinger” forklarer Uffe Koch fra Det Gode Firma.

Apps bliver altafgørende

Han fortæller, at udover de fysiske robotter er konsortiet i gang med at bygge en platform til udvikling af apps, som udviklere kan programmere op imod og dermed skræddersy Kuglen til at udføre forskellige former for services.

”I dag skyldes mange aflyste ambulante behandlinger på et hospital, at folk ikke kan finde afdelingen. Konsekvensen er, at millioner af kroner bliver spildt, som vi kan bruge til noget andet. Det kan vores robotter naturligvis hjælpe til med. Hospitaler, shoppingcentre og museer er helt oplagte brugsscenarier for service-robotter,” lyder det fra Uffe Koch.

Han forklarer, at en robotguide eksempelvis kan bygges, så den benytter sin tablet-computer med indbygget kamera til at vise vejen med overliggende information om hospitalsafdelinger på skærmen, som det kendes fra den efterhånden ret udbredte AR-teknologi (augmented reality).

”Der sættes skilte op mange steder for at hjælpe folk med at finde rundt, men det ender tit som skilteskove, der forvirrer mere end de hjælper. Tanken med vores robotprototype var derfor, at vi gerne vil kunne guide folk på et individuelt niveau i den rette kontekst,” siger Uffe Koch.

Kun fantasien sætter grænser

I det tre år lange projekt er Uffe Koch selv ansvarlig for at sammensætte de rette API’er (application programming interface) og udviklerværktøjer, så alverdens app-programmører kan bygge deres egne apps til Kugle.

”Vi bygger vores robotplatform på en måde, så flest mulige app-udviklere kan være med på vognen og teste deres apps i vores robotsimulatorer, inden de slippes løs i virkeligheden. På den måde smelter det bedste fra robotverdenen sammen med intelligente apps,” forklarer Uffe Koch.

”I dag har vi nogle allerede definerede brugsscenarier for vores robotter, men i virkeligheden er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad app-udviklere og robotter med alverdens sensorer kan trylle frem,” fortsætter han.

Tilbage i lufthavnen kan man således forestille sig, at en robot modtager dig ved indgangen. Herefter får den dig tjekket ind, den sniffer efter forbudte materialer, finder forudbestilte varer frem og kan guide dig direkte frem til dit flysæde, uden du skal igennem konventionelle sikkerhedstjek.

Hvis altså en app-udvikler får den ide, at dette brugsscenario i en lufthavn kunne være smart, sikkert og i passagerens interesse.

Få mere at vide

Er du interesseret i at høre mere om robotprojektet, kan du kontakte Uffe Koch fra Det Gode Firma på telefon: 2828 7878 eller på mail: uffe@detgodefirma.dk.

Du er også velkommen til at kontakte de andre partnere i projektet

  • Combine, 9000 Aalborg, Lars Kanstrup, 26 34 31 95
  • MapsPeople, 9400 Nørresundby, Daniel Nielsen, 53 74 09 12
  • Aalborg Universitet, 9220 Aalborg, Thomas Bak, 25 67 49 89
  • Teknologisk Institut, 5230 Odense, Thomas Madsen Almdal, 72 20 15 55

Fakta om projektet:

Officiel titel: ”Robot Digital Signage”:

Innovationsfondens investering: 12,7 millioner kr.

Samlet projektbudget: 19 millioner kr.

Varighed af projektet: 3 år  

Kugle prototypen i AAU robotics lab

Video af Kugle der balancerer i lab

Karl Damkjær Hansen, Kugle og Søren Tranberg Hansen i AAU robotics lab


Also published on Medium.

Spread the word. Share this post!

Meet The Author

🇩🇰 Robotics, IoT, Apps & Innovation-Entrepreneur. Positive & Pragmatic, with ambitions to make the 🌍 a better place to live. Lean Startup-er & Design Sprinter.